КАФЕДРА СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН ТА МЕТОДИКИ ЇХ ВИКЛАДАННЯ

Кафедра здійснює фахове вдосконалення педагогічних працівників з таких спеціальностей:

  • учитель історії;
  • учитель правознавства;
  • учитель української мови і літератури;
  • учитель російської мови і літератури;
  • учитель іноземної мови;
  • учитель світової літератури.

    Напрями роботи кафедри:
  • організація та проведення навчання всіх категорій працівників освіти Луганської області в галузі суспільно-гуманітарної освіти з метою формування та розвитку компетентностей, підвищення рівня гуманітарної культури педагогів;
  • науково-методичний супровід учасників освітнього процесу з питань гуманітарної освіти, розробка необхідних науково-методичних матеріалів;
  • організація досліджень та участь у проведенні педагогічних експериментів, упровадження інформаційно-комунікаційних технологій в освітню діяльність закладів освіти;
  • координація освітніх проєктів у галузі гуманітарної освіти та забезпечення взаємозв’язку всіх ланок освіти Луганської області;
  • залучення до співпраці провідних вітчизняних і міжнародних організацій з метою узагальнення та розповсюдження найкращого педагогічного досвіду.

Склад кафедри

Image

Короткова Олена Олександрівна – завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та методики їх викладання, кандидат історичних наук, доцент. Автор понад 45 наукових та науково-методичних публікацій і наукових тез у вітчизняних та закордонних виданнях; автор 3 науково-практичних посібників.

Коло наукових інтересів: новітня історія України, повсякденне життя українського народу, вплив релігії та церкви на соціальне життя населення, національно-патріотичне виховання молоді в контексті безпечного освітнього медіапростору закладів ЗСО, новітня методологія викладання історії в закладах загальної середньої освіти України.

Image

Данильєв Анатолій Олексійович – доцент, кандидат історичних наук. 

Автор понад 150 наукових і науково-методичних публікацій, серед яких 1 колективна монографія; співавтор 30 програм навчання та професійного розвитку вчителів з  грифом МОН України, 21 навчально-методичного посібника для студентів, учителів і педпрацівників, у тому числі з грифом МОН України.

Коло наукових інтересів: всесвітня історія країн Європи і Америки; євроатлантична цивілізація: економічна і політична історія; історія міжнародних відносин; глобалізація сучасного світу; глобальні проблеми сучасності; європейська й євроатлантична інтеграція; Україна на шляху до загальноєвропейської інтеграції.

Image

Журба Микола Анатолійович – професор кафедри, доктор філософських наук. Головний редактор наукового журналу «Virtus». Автор понад 100 публікацій навчально-методичного та наукового характеру, серед яких: 3 монографії, 2 навчальні посібники з грифом МОН України, 28 збірників наукових праць за загальною редакцією автора, 43 фахові статті, 40 тез доповідей на науково-практичних конференціях різного рівня. 

Коло наукових інтересів: загальні проблеми сучасної філософії культури, філософської антропології та філософії освіти; онтологічні, метафізичні, аксіологічні аспекти віртуалістики та проблеми буття людини в інформаційному суспільстві.

Image

Савонова Ганна Іванівна – доцент кафедри, доктор філософських наук. Авторка монографії, науково-методичних посібників, понад 30 публікацій наукового та методичного характеру у вітчизняних і міжнародних фахових виданнях.

Коло наукових інтересів: онтологія добра і зла та етичні кореляти сучасної західноєвропейської філософії; процес конфронтації індивідуалізму та колективізму у філософії освіти, аксіологічні домінанти суспільства постмодернізму.

Image

Олексієнко Оксана Григорівна – доцент, кандидат педагогічних наук. Автор 34 публікацій наукового та методичного характеру у вітчизняних і міжнародних фахових виданнях.

Коло наукових інтересів: особливості формування життєстійкості підлітків в умовах сьогодення; динаміка ціннісних орієнтацій сучасної молоді; креативна діяльність в умовах традиційного навчання; Smart-освіта, її роль у формуванні духовної культури студентської молоді.

Image

Руда Вікторія Вікторівна – кандидат історичних наук, доцент. Автор 36 публікацій наукового та методичного характеру у вітчизняних і міжнародних фахових виданнях.

Коло наукових інтересів: європейські інтеграційні процеси, спільна зовнішня політика європейських країн, міжнародні відносини ХХ – початку ХХІ ст., сучасні освітні тренди.

Image

Хайло Ірина Володимирівна – методист (історія та правознавство), старший викладач кафедри, учитель вищої категорії.

Коло професійних інтересів: підвищення правових та історичних знань учителів.

Image

Нікітченко Олена Станіславівна – методист (іноземні мови), учитель вищої категорії, учитель-методист. Відповідальна за організацію освітнього процесу на курсах підвищення кваліфікації. 

Коло професійних інтересів: сучасні технології в навчанні іноземної мови.

Image

Савенкова Ольга Валеріївна – методист, учитель вищої кваліфікаційної категорії, відповідальна за редакційно-видавничу діяльність. Абсолютний переможець Луганської області в конкурсі фахової майстерності «Учитель року – 2009» у номінації «Українська мова та література».

Коло професійних інтересів: формування культурологічної компетентності учнів на основі інтегрованого підходу до викладання української мови.

Image

Шеховцова Яна Володимирівна – методист, відповідальна за редакційно-видавничу діяльність і вебсайт інституту. 

Коло професійних інтересів: забезпечення прозорості та інформаційної відкритості закладу освіти.

Image

Галушко Світлана Василівна – методист.

Image
Денисюк Яна Едуардівна – методист, відповідальна за редакційно-видавничу діяльність і вебсайт інституту.