До Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні

Відповідно до планів роботи Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні 19 та 20 лютого 2024 року відбулись краєзнавчі читання в межах Усеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») серед роїв середньої та старшої вікових груп.

Захід був організований Луганським обласним центром дитячо-юнацького туризму та краєзнавства з метою вшанування пам’яті про Героїв Небесної Сотні, загиблих у боротьбі за свободу та цілісність України.

У якості експертів до заходу долучились співробітники кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та методики їх викладання Луганського ОІППО: Олена Короткова, завідувач кафедри; Вікторія Руда, доцент кафедри, та Ірина Хайло, методист. У читаннях узяли участь 59 учасників із 16 громад Луганської області: Біловодської, Лисичанської, Сєвєродонецької, Рубіжанської, Кремінської, Марківської, Міловської, Новоайдарської, Нижньодуванської, Попаснянської, Сватівської, Новоайдарської, Гірської, Старобільської, Троїцької, Шульгинської.

Під час заходу прозвучали доповіді на теми: «Небесна Сотня: чин, який змінив хід історії», «Учасникам Майдану та російсько-української війни, землякам з Луганщини присвячується…», «Вплив засобів масової інформації на формування громадянської активності українського народу під час Революції Гідності», «Луганськ – моє місце сили», «Бо той Майдан тепер для мого краю, Немов раніше Запорізька Січ…» тощо.

Цьогоріч у доповідях учасників звучали імена Героїв Небесної Сотні та інших учасників Майдану, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів України та її європейського вибору: Руслана Онищенка, Романа Гурика, Богдана Сольчаника, Назара Войтовича, Олега Юрченка, Івана Наконечного, Романа Сеника, Павла Мазуренка, Богдана Вайди та десятки інших.

Також були представлені доповіді про наших земляків, які були  учасниками як київського, так і луганського Євромайданів – Ю. Кішенко, О. Біди, О. Семенович, О. Кравченко, М. Губкіна.