Проведено онлайн-консультацію «Формування позитивної мотивації учнів до навчання та вибору майбутньої професії»

28 листопада 2023 року була проведена онлайн-консультація «Формування позитивної мотивації учнів до навчання та вибору майбутньої професії».

Захід провели Оксана Рачок, методист кафедри педагогіки та психології Луганського ОІППО, та Світлана Галушко, методист кафедри управління освітою Луганського ОІППО.

Формування позитивної мотивації учнів до навчання є складним завданням. Під час консультації методист кафедри педагогіки та психології Оксана Рачок зазначила, що причини незацікавленості учнів можуть бути пов’язані з невідповідністю матеріалу їхнім інтересам, відсутністю практичного застосування отриманих знань або недостатнім стимулом до самостійного вивчення. Також утрата змісту навчальної діяльності може бути наслідком відчуття відсутності успіху, стресу або невпевненості у власних здібностях. Рекомендації для вчителів полягають у використанні різноманітних підходів для підтримки мотивації школярів. Ідеться про створення уроків, які стимулюють активну участь та враховують інтереси учнів, використання реальних прикладів і застосування матеріалу до життєвих ситуацій. Також важливою є підтримка успіху кожного учня через похвалу, підтримку й визнання досягнень.

Методист кафедри управління освітою Світлана Галушко акцентувала увагу педагогів на взаємозв’язку між різними типами мотивації учнів. Вона наголосила, що вчителю та батькам потрібно знайти актуальну для конкретного підлітка орієнтацію на майбутню професію. Саме погляд в майбутнє, проговорення та проєктування свого подальшого шляху в професію допоможе зробити освітній процес ефективним.

Учасники заходу  подякували за корисні поради та рекомендації, отримані під час консультації.