Старт нового навчального року розпочато онлайн-конференцією педпрацівників «Освіта Луганщини: виклики воєнного часу»

Старт нового 2022/2023 навчального року в закладах освіти Луганської області розпочато онлайн-конференцією педагогічних працівників  «Освіта Луганщини: виклики воєнного часу». Захід відбувся 30 серпня 2022 року.

Освітянську спільноту представляли працівники органів місцевого самоврядування, керівники органів управління освітою, закладів вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) освіти, загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти Луганської області.

Надихнув освітян та нові звершення Сергій Гайдай, голова Луганської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації, який сказав, що на долю Луганщини вже вдруге випали великі випробування, але разом ми вистоїмо, повернемося на свою землю та відбудуємо свій дім. Розуміючи, яку роль виконують керівники та педагогічні працівники щодо організації нового навчального року в таких надзвичайних умовах, очільник обласної військової адміністрації запевнив, що він разом зі своєю командою поруч, буде допомагати та підтримувати.

Проінформував про стан системи освіти Луганської області напередодні нового навчального року Юрій Стецюк, директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації. На Луганщині за період війни, зазначив директор, зазнали руйнації 165 закладів освіти, зруйновані повністю – 19; попри це 01 вересня в дистанційному форматі освітній процес розпочинається в 130 закладах загальної середньої освіти, де надаватимуть освітні послуги 2 807 педагогічних працівників для 28 149 учнів.

Особливого значення набувають питання безпеки учасників освітнього процесу, продовження реформи «Нова українська школа» на рівні базової середньої освіти та реалізація плану заходів стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

Пріоритети освітньої діяльності Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти представила Ірина Цимбал, директор закладу. За часи війни інститут не припиняв своєї діяльності й сьогодні з урахуванням завдань, визначених державою, запропонував різний формат зустрічей з керівниками та педагогічними працівниками, вибір змісту та технологій для професійного розвитку й підвищення кваліфікації. Заклад максимально враховує потреби освітян і намагається відповідати вимогам сьогодення та враховувати надзвичайну ситуацію для роботи педагогів.

Війна в Україні не має вплинути на якість освітніх послуг, які надають заклади освіти. Про це зазначила Оксана Бублей, т. в. о. начальника Управління Державної служби якості освіти у Луганській області, яка акцентувала увагу саме на цьому питанні, адже знизити свою планку ми не можемо.

На серпневій конференції також були порушені питання забезпечення гарантій педагогічним працівникам органами місцевого самоврядування, особливостей професійної (професійно-технічної) освіти в умовах воєнного стану, превентивної роботи закладів освіти, психологічної та матеріально-технічної підтримки партнерами освітян Луганщини тощо.

МИ НЕ ВІДСТУПИМО ВІД СВОЇХ ПЛАНІВ!

ТРИМАЄМО РАЗОМ ОСВІТЯНСЬКИЙ ФРОНТ!

УКРАЇНА ПЕРЕМОЖЕ В ЦІЙ ВІЙНІ!

Такими є гасла учасників серпневої конференції та всієї освітянської спільноти Луганщини на новий 2022/2023 навчальний рік.