Триває підготовка вчителів 5-х класів до впровадження Державного стандарту базової середньої освіти

12 вересня 2022 року розпочалась підготовка вчителів 5-х класів ЗЗСО до впровадження Державного стандарту базової середньої освіти у 2022–2023 навчальному році за освітніми галузями (мовно-літературна / математична / природнича / технологічна / інформатична / соціальна і здоров’язбережувальна / громадянська та історична / мистецька / фізична культура).

Освітня програма підготовки педагогів розрахована на 18 годин. Навчання проходять учителі 5-х класів, які не пройшли підготовку протягом 2021–2022 навчального року.

До навчання доєднались 86 педагогів Луганщини. Протягом тижня з 12 по 17 вересня з ними працюватимуть науково-педагогічні та педагогічні працівники Луганського ОІППО:

  • Ольга Касьянова, заступник директора з наукової роботи, кандидат педагогічних наук, доцент;
  • Ольга Коган,  завідувач обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти;
  • Олена Буряк, завідувач кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання, кандидат педагогічних наук;
  • Любов Бондар, методист кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання;
  • регіональні координатори за освітніми галузями: Лариса Стецюк, Ярослава Коваленко, Віта Байдик, Валентина Мартинова, Геннадій Малашенко, Оксана Рачок, Ірина Хайло, Інна Шахно.

Навчання освітян спрямоване на розвиток загальних та професійних компетентностей щодо впровадження Державного стандарту базової середньої освіти та концептуальних положень Нової української школи.

Педагоги розглянуть структуру Державного стандарту базової середньої  освіти, його відмінність від попередніх стандартів, ціннісні орієнтири базової середньої освіти, ознайомляться з Типовою освітньою програмою для 5–9 класів закладів загальної середньої освіти, автономією закладів освіти та сутністю академічної свободи вчителя. Опрацюють основні функції, форми та принципи оцінювання результатів навчання учнів, організацію ефективного зворотного зв’язку між учителем та учнями, освітні техніки формувального оцінювання та міжнародний досвід щодо оцінювання. Значна увага буде приділена питанням організації освітнього процесу з використанням цифрових технологій та електронних освітніх ресурсів, застосування онлайн-інструментів у роботі вчителя під час дистанційного навчання. Педагоги також отримають інформацію щодо особливостей впровадження інклюзивного навчання на рівні базової середньої освіти, ознайомляться з навчально-методичним забезпеченням та особливостями викладання предметів / інтегрованих курсів Державного стандарту базової середньої освіти за освітніми галузями.

За результатами навчання педагоги отримають сертифікати.