Особливості сертифікації педагогічних працівників у 2024 році

У 2024 році продовжиться процедура сертифікації педагогічних працівників, під час якої вчителі матимуть можливість розкрити свій потенціал, проявити педагогічну майстерність, поділитися досвідом використання сучасних методик навчання і до того ж отримати матеріальний зиск.

Педагоги, які успішно пройдуть сертифікацію, отримають доплату 20 % до заробітної плати. Також успішне проходження сертифікації зараховується як проходження чергової або позачергової атестації педагогічним працівником та є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та педагогічного звання.

У 2024 році сертифікація здійснюватиметься для таких категорій:

  • учителі початкових класів;
  • учителі математики, які забезпечують реалізацію нового державного стандарту в першому циклі базової середньої освіти;
  • учителі української мови та літератури, які забезпечують реалізацію нового державного стандарту в першому циклі базової середньої освіти;
  • учителі навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» (всесвітньої історії, вступу до історії України та громадянської освіти, громадянської освіти, історії України, основ правознавства, курсів «Досліджуємо історію і суспільство», «Історія: Україна і світ», «Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти»).

Реєстрація вчителів, які бажають пройти сертифікацію, відбудеться 15–30 січня 2024 р.:

  • основний етап (15–25 січня) – у межах граничної кількості для кожного регіону;
  • додатковий етап (26–30 січня) – у межах загальної граничної кількості.

Для вчителів Луганської області визначено таку квоту учасників: початкові класи – 21 особа; математика – 6 осіб; українська мова та література – 6 осіб; навчальні предмети громадянської та історичної освітньої галузі – 3 особи.

У сертифікації можуть узяти участь учителі, які забезпечують реалізацію нового державного стандарту в першому циклі базової  середньої освіти (математика, українська мова та література), працюють на відповідних посадах за основним місцем роботи та мають стаж педагогічної роботи не менше ніж два роки.

Процедура сертифікації уніфікована (однакова для всіх учасників сертифікації незалежно від регіону, закладу освіти, педагогічної категорії, педагогічного стажу).

Професійні компетентності учасника сертифікації вивчаються за принципом «учитель оцінює вчителя». Цей процес відбувається без втручання керівництва закладів освіти й органів управління освітою. Педагогічні працівники беруть участь у сертифікації виключно на добровільних засадах і можуть відмовитися від участі на будь-якому її етапі.

Ознайомитись із листом управління Державної служби якості освіти у Луганській області від 12.12.2023 №  01-30/842...