Фахівці (консультанти) ІРЦ взяли участь у роботі майстерні «Інклюзивне навчання: стратегії, практики, ресурси»

30 серпня 2024 року відбулась майстерня фахівців (консультантів) ІРЦ «Інклюзивне навчання: стратегії, практики, ресурси».

Захід пройшов відповідно до плану роботи Луганського ОІППО в межах освітньої платформи «Серпневі настанови – 2024».  Модерувала онлайн-зустріч Олена Манукян, методист обласного ресурсного  центру підтримки інклюзивної освіти  Луганського ОІППО.

Мета майстерні  – розвиток професійної компетентності педагогів та підвищення рівня обізнаності щодо стратегій реалізації інклюзивного навчання на рівні закладів освіти, прийомів навчання та ресурсів забезпечення додаткової підтримки осіб з особливими освітніми потребами, налагодження партнерських відносин та успішної взаємодії в інклюзивному освітньому середовищі.

Маргарита Тютюникова, фахівець (консультант) КУ «Попаснянський інклюзивно-ресурсний центр» Попаснянської міської територіальної громади Луганської області, поділилась напрацюваннями та цікавинками логопедичних онлайн-занять. Вона показала форми і методи роботи в дистанційному форматі з дітьми з функціональними (мовленнєвими) освітніми труднощами.

Майстер-клас з організації роботи  з батьками дітей з особливими освітніми потребами, проведення онлайн-консультацій та супервізійних зустрічей провела Ірина Жданович, директор КУ «Інклюзивно-ресурсний центр Лисичанської міської територіальної громади Луганської області». Фахівчиня поділилась із учасниками заходу стратегіями комунікації та формами роботи з батьками дітей з ООП.

Лайфхгаками зі створення сприятливих умов, формування сприятливого психологічного клімату та адаптованого середовища для роботи з дітьми із розладами аутистичного спектра, прийомами подолання небажаної поведінки та налагодження контакту поділилась під час майстер-класу Світлана Миронець, фахівець (консультант) КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Рубіжанської міської ради Луганської області.

Аліна Струпинська, фахівець (консультант) КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Біловодської селищної ради, розповіла про опрацювання безпечним способом  з дитиною її внутрішніх переживань через артерапевтичні прийоми.

Тетяна Шахова, фахівець (консультант) КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Кремінської міської ради Луганської області, представила до уваги учасників заходу сенсорні активності та способи їх використання під час перебування дітей з особливими освітніми потребами в сховищі. Учитель-реабілітолог поділилась ефективними прийомами для заспокоєння дітей і забезпечення індивідуальної підтримки, навела приклади вправ та ігор для  дітей  із соціоадаптаційними освітніми труднощами.

З унікальним методом Мюррей, етапами становлення здорової врівноваженої особистості ознайомила учасників заходу Наталія Верещаєва, в. о. директора КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Новоайдарської селищної ради.

Захід пройшов у дружній атмосфері. Дякуємо колегам, що  поділились важливим досвідом, представили доробки щодо впровадження новітніх технологій та шляхів підвищення якості корекційно-розвивального процесу дітей з ООП.