Освітяни Луганщини оголосили про старт нового навчального року

29 серпня, у День пам’яті захисників України, відбулась традиційна обласна освітянська конференція.

Цього року захід мав назву «Освіта Луганщини: якість, доступність, безпечність». Роботу конференції було розпочато хвилиною мовчання для вшанування пам’яті загиблих воїнів, зокрема й представників педагогічної спільноти Луганщини.

На захід, який відбувся в Дніпрі в режимі офлайн, дистанційно долучились освітяни з усіх куточків України. У конференції взяли участь представники органів місцевого самоврядування територіальних громад, керівники органів управління, директори закладів освіти та педагогічні працівники.

У вітальному слові Артем Лисогор, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації, подякував освітянам за професійне виконання  обов’язків та підкреслив, що освітяни є взірцем для інших, бо попри надскладну ситуацію і майже повну окупацію Луганщини заклади освіти надають якісні освітні послуги, а система освіти регіону розвивається.

Модератором заходу був Юрій Стецюк, директор Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації. У своєму виступі він зосередив увагу на управлінських питаннях і досягненнях освітян, а також представив загальну картину системи освіти регіону й мережу (141 заклад освіти та установа (ЗЗСО – 83, ЗДО – 14, ЗПО – 8, ІРЦ – 8, ЦПРПП – 7, ЗП(ПТ)О та фахової передвищої – 17, ЗВО – 4)). Очільник департаменту наголосив на збереженні кадрового потенціалу та професійному розвитку педагогів, сталості освітнього процесу в умовах дистанційного навчання, розробленні моделі освітньої мережі відповідно до демографічної ситуації та з урахуванням освітніх утрат, психосоціальній підтримці учасників освітнього процесу та національно-патріотичному вихованні дітей та учнівської молоді.

Емоційними були привітання учасників конференції з боку гостей, а саме Наталії Мосейчук, відомої української телеведучої та журналістки, кураторки соціального проєкту «Право на освіту» та національної премії для вчителів «Global Teacher Prize Ukraine», яка звернулась до освітян як громадян, які мають особливу силу триматися та перемагати, і зазначила, що головним завданням освітян є виховання покоління, абсолютно нетолерантного до ворога, з цінностями та світоглядом, духовно незламного, бо тільки так ми збережемося і переможемо!

Віталій Курило, голова вченої ради ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», доктор педагогічних наук, професор, академік Національної академії наук України, наголосив на збереженні людей та структур, а головне на ідеологічній роботі, яка має бути спрямована на формування інституційної пам’яті, та об’єднанні всіх луганчан задля повернення додому та відновлення малої Батьківщини.

Луганський ОІППО представила Ірина Цимбал, директор, кандидат педагогічних наук, доцент. Вона розповіла про високий професіоналізм колективу інституту щодо виконання завдань, покладених державою, а також готовність до генерації та реалізації інновацій, спрямованих на реформу «НУШ», професійний розвиток учителів і підвищення їхньої кваліфікації та наголосила на усвідомленні відповідальності працівників інституту щодо збереження та розбудови системи освіти регіону.

Конференція продовжилась привітаннями та виступами партнерів і колег – Валентини Полторак, менеджерки швейцарсько-українського проєкту ««DECIDE», Тетяни Новікової, голови Щастинської райдержадміністрації – начальника районної військової адміністрації, Наталії Вершиніної, директора Лисичанського медичного фахового коледжу, Юрія Кузьмінова, директора Державного навчального закладу «Сєвєродонецьке вище професійне училище».

Конференція стала конструктивним початком нового навчального року, а також зворушливим моментом у налаштуванні освітян на нові завдання. Луганчани продовжують рух до ПЕРЕМОГИ, адже українці є вільною та незламною нацією!