Відбувся тренінг з методики викладання курсу за вибором «Навчаємось жити в громаді»

Відповідно до плану роботи Луганського ОІППО 25–29 вересня 2023 року відбулось навчання з методики викладання курсу за вибором «Навчаємось жити в громаді» для вчителів громад – партнерів швейцарсько-українського проєкту «DECIDE» «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Захід провели Ольга Кечик, завідувач кафедри педагогіки та психології Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук, та Віта Байдик, завідувач кафедри управління освітою Луганського ОІППО, кандидат психологічних наук, доцент.

«Навчаємось жити в громаді» – курс за вибором, який виділяється з-поміж інших. По-перше, тут менше теорії, а більше практики. По-друге, у його межах учнівська молодь ознайомлюється з роботою органів місцевого самоврядування, а також дізнається про інструменти активної та відповідальної участі в житті школи та громади, зокрема через реалізацію дослідницьких і соціальних проєктів.

Під час тренінгу були розкриті такі питання:

  • огляд навчальної програми курсу за вибором «Навчаємось жити в громаді»;
  • методика викладання розділів курсу;
  • методика модерації учнівських дослідницьких та соціальних проєктів;
  • навчальні ресурси з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини та можливості їх використання в роботі з учнями 8 (9) класів ЗЗСО.

Учасниці заходу долучились до виконання різноманітних вправ, як-от: «Формула спільного успіху», «Ресурси громади», «Візитівка ТГ», «Драбина участі», «Успішні практики учнівського самоврядування», «Інструменти участі» тощо.

Підсумкові коментарі колег підкреслили ключову тезу про потенціал активної молоді в розвитку та становленні успішної громади.