ЛОІППО та видавництво «Ранок» провели методичну зустріч для вчителів інформатики

14 жовтня 2024 року в співпраці з видавництвом «Ранок» Луганський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти організував методичну зустріч для освітян за темою «Штучний інтелект: можливості та виклики для вчителя інформатики».

Організацію заходу здійснила Інна Шахно, методист кафедри природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання Луганського ОІППО, яка наголосила на важливості таких зустрічей для підвищення кваліфікації та професійного розвитку педагогів.

Спікеркою заходу виступила Олеся Дадонова, методист з інформатики та технологій видавництва «Ранок», тренер-педагог НУШ, а також тренер проєкту «ДІЗНайся: про дистанційне і змішане навчання». Вона поділилася з учасниками практичними рекомендаціями та розповіла про новинки у сфері застосування штучного інтелекту, зокрема й в освіті, а також про виклики, з якими стикаються вчителі інформатики під час упровадження інноваційних технологій у навчальний процес.

Під час зустрічі обговорювалися такі питання:

  • використання ChatGPT та Copilot з метою генерування текстів, відповідей на запитання, створення пояснень чи навчальних матеріалів;
  • платформи для генерації зображень (DALL-E та MidJourney), які дозволяють створювати візуальні матеріали за допомогою штучного інтелекту;
  • платформи, що дозволяють створювати віртуальних героїв для освітніх відео або інтерактивних матеріалів;
  • приклади створення тестових завдань з використанням різних мовних моделей.

Спікерка зосередила увагу педагогів на тому, що штучний інтелект стрімко охоплює всі сфери життя, зокрема й освіту. Використання ШІ дозволяє не лише автоматизувати рутинні процеси, як-от перевірку робіт чи складання тестів, але й створювати нові форми навчання (наприклад, адаптивне навчання, що підлаштовується під рівень знань учня); штучні асистенти допомагають в організації персоналізованого та гнучкого навчання.

Під час зустрічі учасники мали можливість обговорити актуальні питання, обмінятися досвідом та дізнатися більше про перспективи використання штучного інтелекту в навчанні.