Луганському обласному інституту післядипломної педагогічної освіти – 85!

Інститут розпочав свою історію з 15 жовтня 1939 року. На підставі ухвали Ради народних комісарів УРСР про реорганізацію обласних методичних кабінетів було засновано Луганський обласний інститут удосконалення вчителів, правонаступником якого став Луганський ОІППО.

Становлення нової установи забезпечив перший директор інституту – Олексій Іванович Дидоренко. У різні роки інститут очолювали Олександр Іванович Можаєв, Віталій Миколайович Шепель, Неля Олександрівна Клочкова, Вікторія Костянтинівна Суханцева, Тамара Михайлівна Сорочан, діяльність яких на керівній посаді сприяла вирішенню актуальних проблем освіти, розвитку педагогічної творчості.

 

На початку 80-х років ХХ століття інститут став опорним центром республіканського інституту вдосконалення вчителів (м. Київ). Згідно з наказом обласного управління освіти Луганського обласного виконкому № 224 від 28.11.1994 р. інститут удосконалення вчителів було закрито й відкрито Луганський обласний інститут післядипломної освіти.

У незалежній Україні інститут забезпечував безперервну освіту педагогів області, надавав науково-методичну допомогу вчителям, вихователям, керівникам закладів освіти області, усім іншим категоріям працівників системи загальної середньої освіти.



Сьогодні в Луганському ОІППО працюють три кафедри й обласний ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти, кожен з яких має свою історію створення та розвитку.

Так, уперше кафедра педагогіки та психології була створена в 1986 році в обласному інституті вдосконалення вчителів. Назва кафедри кілька разів змінювалася, відповідно, змінювалися напрями її діяльності. У результаті реорганізації кафедра педагогіки та психології знову була відроджена в березні 2008 року.

У 1994 році було створено кафедру соціально-гуманітарних дисциплін та методики їх викладання і кафедру природничо-наукових дисциплін та методики їх викладання.

Після початку російсько-української війни (2014 рік)  Луганський ОІППО було переведено в місто Сєвєродонецьк. Попри складні умови переміщений заклад повністю відновив діяльність. Завдяки зусиллям керівництва та науково-педагогічного колективу були реалізовані завдання державної політики в галузі освіти, проводилось підвищення кваліфікації педагогічних працівників, забезпечувалась готовність педагогів до роботи в умовах реформування освіти тощо.

Досвід першого переміщення став у пригоді у 2022 році, відколи Луганський ОІППО під керівництвом Ірини Цимбал тимчасово провадить свою діяльність відповідно до наказу Департаменту освіти і науки Луганської ОДА від 02.08.2022 р. № 62 «Про організацію діяльності Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти» в м. Київ. І знову адміністрація, завідувачі кафедр, викладачі й методисти згуртувались навколо організації освітнього процесу з підвищення кваліфікації педагогічних працівників Луганщини. Докладати неймовірних зусиль задля високої мети – девіз інституту сьогодні.

З ювілеєм, Луганський ОІППО! Мирного неба, продовження славних традицій і нових звершень!