Навчання фахівців (консультантів) інклюзивно-ресурсних центрів Луганщини

Протягом квітня – травня 2024 року відповідно до плану роботи Луганського ОІППО фахівці (консультанти) інклюзивно-ресурсних центрів Луганської області  пройшли навчання за програмою «Відновлення спроможності інклюзивно-ресурсних центрів забезпечувати якісні послуги в громадах в умовах війни».

Навчання проводилось у межах реалізації швейцарсько-українського проєкту «DECIDE» – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти»,  упровадження ініціативи «Стаємо сильнішими разом!». Зазначена ініціатива є спільною для  швейцарсько-українського проєкту «DECIDE», Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України та Міністерства відновлення України. Ініціатива  покликана допомогти дітям, які постраждали від війни.

Мета навчання  – підвищення професійної компетентності фахівців (консультантів) ІРЦ здійснювати психолого-педагогічний супровід осіб з особливими освітніми потребами, посилення взаємодії інклюзивно-ресурсних центрів та закладів освіти в питаннях організації інклюзивного навчання.

Навчання провела Олена Манукян, методист обласного ресурсного центру підтримки інклюзивної освіти Луганського ОІППО.

Під час навчання  фахівці розглянули нормативно-правове забезпечення освіти у воєнний та післявоєнний період, категорії (типи) особливих освітніх потреб (труднощів) у дітей з особливими освітніми потребами, особливості організації інклюзивного навчання у воєнний період, визначили роль та можливості ІРЦ у воєнний та післявоєнний час, виконали серію практичних завдань щодо забезпечення фахівцями ІРЦ комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку особи з особливими освітніми потребами.

Навчання пройшло в теплій, дружній атмосфері. Фахівці висловили подяку  за цікаву, корисну інформацію та неординарні практичні завдання.