Вебінар «Діагностика та механізми подолання освітніх утрат у навчанні молодших школярів»

26 вересня 2023 року Луганським ОІППО спільно з Інститутом педагогіки Національної академії педагогічних наук України проведено зустріч заступників директорів з навчально-виховної роботи та вчителів початкових класів закладів загальної середньої освіти (усього 100 осіб) з науковцями – Оксаною Онопрієнко, завідувачем відділу початкової освіти імені О. Я. Савченко, доктором педагогічних наук, старшим науковим співробітником, автором програм і підручників для початкової школи, та Оксаною Петрук, старшим науковим співробітником відділу початкової освіти імені О. Я. Савченко, кандидатом педагогічних наук.

Вебінар «Діагностика та механізми подолання освітніх утрат у навчанні молодших школярів» організовано в співпраці з Наталією Сагіною, начальником відділу дошкільної, інклюзивної та загальної середньої освіти Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації. Ольга Касьянова, заступник директора з наукової роботи Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук, доцент, як модератор заходу акцентувала увагу на важливості розуміння педагогами сутності понять «освітніх утрат» та «освітніх розривів», їх вимірюванні та пошуку шляхів для їх подолання.

До уваги педагогів Луганщини було запропоновано методичні рекомендації «Діагностика та механізми подолання втрат у навчанні молодших школярів»; видання підготовлене науковцями відділу початкової освіти Інституту педагогіки НАПН України. Оксана Онопрієнко зосередила увагу на сутності понять, якими сьогодні оперують при розгляді цієї проблеми, продемонструвала ефективні інструменти щодо виявлення освітніх утрат на уроках математики, надала рекомендації вчителям щодо організації такої роботи з огляду на вимоги Державного стандарту початкової освіти.

Оксана Петрук продовжила розгляд цього питання з акцентом на вивченні української мови в початковій школі; вона запропонувала практикам розроблений у процесі наукового дослідження корисний та цікавий інструментарій діагностики втрат. Учасники заходу отримали від науковців не тільки практичні кейси, а й поради щодо подолання прогалин у навчанні.

Методист з початкової освіти кафедри педагогіки та психології Луганського ОІППО Яна Чернишова озвучила плани щодо подальшої професійної підтримки вчителів початкової школи Луганщини та проведення різних педагогічних заходів і консультаційних зустрічей.

Присутні висловили подяку науковцям за спільний пошук шляхів подолання проблемних питань в освіті.

Методичні поради можна знайти в науково-методичних посібниках електронної бібліотеки НАПН України:

  • О. В. Онопрієнко. Діагностика та механізми подолання втрат у навчанні молодших школярів. Методичні рекомендації: https://lib.iitta.gov.ua/736336/
  • О. М. Петрук. Інструментарій діагностики втрат у навчанні української мови та рекомендації щодо їх подолання в початковій школі: https://lib.iitta.gov.ua/735314/

Відеозапис вебінару: https://youtu.be/6zTK_h57hJI

Презентації до вебінару: https://drive.google.com/drive/folders/11M7-SoXvg8Kq8btndD-0Pz8vh4UwWyv5?usp=sharing