Відбувся тренінг щодо розвитку демократичної взаємодії в дитячій спільноті

Відповідно до плану роботи Луганського ОІППО 14 вересня 2023 року відбувся онлайн-тренінг «Ресурси ОДГ / ОПЛ: розвиток демократичної взаємодії в дитячій спільноті» для педагогічних працівників закладів дошкільної освіти.

Захід провели Ольга Кечик, завідувач кафедри педагогіки та психології Луганського ОІППО, кандидат педагогічних наук; Віта Байдик, завідувач кафедри управління освітою Луганського ОІППО, кандидат психологічних наук, доцент, та Катерина Андреєва, методист кафедри педагогіки та психології Луганського ОІППО.

Під час тренінгу були розкриті такі питання:

  • ключові аспекти розвитку демократичної взаємодії в дитячих спільнотах задля сприяння інтеграції дітей, які опинились в умовах війни;
  • активності з використанням інструментів освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини (далі – ОДГ / ОПЛ) на дослідження прав людини й дитини;
  • інформаційні ресурси швейцарсько-українського проєкту «DECIDE» «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» та можливості їх використання в роботі з дітьми.

Учасниці заходу долучились до виконання різноманітних вправ щодо розвитку демократичної взаємодії в дитячих спільнотах, як-от: «Групова угода», «Імена – це більш ніж просто букви», «Букет квітів», «Наші права – наш скарб», «Перше враження», «Долонька» тощо.

На тренінгу панувала динамічна та комфортна атмосфера.

Підсумкові коментарі освітян підкреслили ключову тезу про потужний потенціал ресурсів ОДГ / ОПЛ для підтримки дітей, їхніх батьків, педагогічних працівників в умовах війни.